Nyhetsflödet

Monday, May 28, 2012

Idag 29/5 - "Hen"-lobbyn drar vidare

Idag den 29/5

"Hen"-lobbyn drar vidare. Nu är det Reklamombudsmannen som lydigt inrättar sig i den politiskt korrekta uppfattningen.

Vad som dragit till sig Reklamombudsmannens uppmärksamhet är att man i en annons avbildat en flicka i flickkläder och en pojke i pojkkläder.  Dessutom ser det ut som om flickan dansar balett och pojken är omgiven av snickarverktyg. Annonsinslaget blev fällt av Reklamombudsmannen.

 Så här motiverar Reklamombudsmannen sitt beslut: "Opinionsnämnden kan konstatera att flickan på bilden dansar balett, medan pojken är klädd i snickarbyxor och visas med verktyg i bakgrunden. Reklamen framställer enligt nämnden barns lekar och intressen på ett stereotypt sätt som inte är förenligt med att barn i allmänhet leker allsidiga, gemensamma lekar och har olika intressen oavsett kön. Detta är enligt nämnden nedvärderande för både kvinnor/flickor och män/pojkar. Nämnden finner därför att reklamen är köns­diskriminerande och att den därmed strider mot artiklarna 4 första stycket och artikel 18 andra stycket i ICC:s regler." (Läs hela uttalandet här).

Om det varit omvänt, så att pojken hade haft rosa klänning och dansat balett, hade säkert inte Reklamombudsmannen ansett att det var könsdiskriminering. Men å andra sidan så var det väl då heller ingen pojke som hade varit intresserad att köpa produkten.

Nåväl det fanns i alla fall en person i nämnden som inte höll med om beslutet och som skrev ett eget yttrande. Jag tänker osökt på sagan om Kejsarens ny kläder. Då var det också en som såg vad alla borde ha sett.

No comments:

Post a Comment