Nyhetsflödet

Monday, September 3, 2012

Om första lärosatsen - igen

Frälsningsarmén har elva lärosatser. Den första lärosatsen lyder så här:

"Vi tror att Gamla och Nya testamentets skrifter är givna av Gud genom inspiration och att de allena utgör det gudomliga rättesnöret för kristen tro och kristet liv."

Detta är vad Frälsningsarmén tror och ingen kan bli frälsningssoldat utan att skriva under på att man tror på den och de övriga tio lärosatserna.

Då Frälsningsarmén på sin offentliga hemsida presenterar sin tro vill man göra det så lättförståeligt som möjligt och använder en omskriven version från boken Stridsklar av Chick Yuill. Där lyder den första trosartikeln så här:

"Gud hjälpte goda människor att tala och skriva det som står i Bibeln, så att vi av den lär oss hur Gud vill att vi ska leva"

Det är naturligtvis berömvärt att försöka göra FA:s tro så lättförståelig som möjligt, men risken är att man i sin iver att göra budskapet lätt att förstå, gör om budskapet så att det säger något helt annat än det man egentligen tror på.

Säger de två formuleringarna samma sak? Jag tycker inte det och därför tycker jag att FA på sin hemsida marknadsför en annan tro än den FA har.

Vad menas med att Gud hjälpte "goda människor att tala och skriva det som står i Bibeln"?  I Bibeln talar många röster, bland annat djävulen som knappast kan betecknas som god. Bland dem som skriver finns både mördare och äktenskapsbrytare. varifrån kommer uppfattningen att Gud bara använder goda människor?

I Chick Yuills version står det att Bibeln "lär oss hur Gud vill att vi ska leva". Men det finns det många böcker som gör anspråk på att göra. Det framgår inte på något sätt att Bibeln är unik och gudomligt inspirerad.

No comments:

Post a Comment