Nyhetsflödet

Sunday, October 21, 2012

Ship to Gaza

Det gick som väntat. Ship to Gaza blev bordat, besättning intagen för förhör och båten förd till Ashdots hamn. Lasten kommer förmodligen senare att föras in till Gaza med de reguljära transporterna om den inte innehåller vapen.

Det är väl rimligt att ett land som dagligen beskjuts med raketer mot civila mål har som intresse att kontrollera införseln av varor  till det land raketerna kommer ifrån. I alla fall tycker FN det.

Det finns naturligtvis många bloggare som kommenterar detta. Här kommer ett utdrag från några av de mer positiva till Israels agerande.

"Sjöstedt tog sitt förnuft till fånga och övergav skeppet på vägen. Om hans kamrater verkligen var intresserade av att skeppslasten skulle komma fram, borde de lasta av den i Israel för vidare transport. Israels blockad handlar om att kunna kontrollera att vapen inte smugglas in, och förhindra terroristattacker."  Verklighetens folk

"1) Någon allmän blockad av Gaza existerar inte. Det står vänstern fritt att föra in så mycket de vill och har råd med av mat, medicin och liknande varor. Det som inte får föras in är vapen, sprängmedel och andra saker som kan användas för att mörda judar, och om det ska kunna stoppas är det naturligtvis nödvändigt att kontrollera även fartyg som säger sig enbart ha annat i sin last eftersom det är ett välkänt faktum att folk ibland ljuger.  "Shit to Gaza" hade kunnat föra in sin last efter att ha låtit israelerna inspektera den, men de valde att vägra sådan kontroll. Det är alltså rätten för Hamas och andra jihadistiska grupper att föra in obegränsade mängder vapen som vänstern slåss för.
2) Gaza befinner sig i krigstillstånd mot Israel då de jihadistiska grupperna skjuter raketer mot Israel i uttalat syfte att åstadkomma Israels förintelse. Och när krig råder har ett land all rätt att som försvarshandling genomföra en blockad mot territorium som fienden kontrollerar. Precis som den brittiska flottan hade rätt att upprätthålla en sjöblockad mot nazityskland under andra världskriget, trots att det innebar en "kollektiv bestraffning" av tyska folket (inklusive de tyskar som inte gillade Hitler), så har Israel rätt att upprätthålla en sjöblockad mot Gaza.
Marknadsliberalen

Fler kommentarer, både positiva och negativa, kan du hitta här

No comments:

Post a Comment