Nyhetsflödet

Monday, December 31, 2012

Det är inte lätt att vara lett (eller svensk för den delen)

Då vi flyttade till Lettland skrev jag ett inlägg om de olika otaliga myndighetsbesöken som krävdes för att vi skulle kunna bli registrerade i Lettland. Du kan läsa om det HÄR.

Men det visade sig då vi flyttade tillbaka till Sverige att det inte var så lätt att bli svensk igen efter några år utomlands. Det krävdes myndighetsbesök och lång väntan för att få lämna in en ansökan om att få bli svensk igen.

Men allra minst lätt var det medan vi bodde i Lettland. Då vi flyttade till Lettland hade vi fått ett beslut från Försäkringskassan i Sverige som gick ut på att vi skulle få stå kvar i Svensk försäkringskassa under tre år. Detta var ett undantag från de normala reglerna eftersom vi var "utsända" av Frälsningsarmén i Sverige.

Att stå kvar i svensk försäkringskassa fungerade utmärkt i teorin, men i praktiken fungerade det inte alls. Då vi hade ett återbesök hos vår husläkare i Nacka, kunde vi inte komma förbi registreringen i receptionen. Den vänliga damen bakom disken förklarade vänligt att vi inte fanns. Det tyckte vi var tråkigt att höra för vi visste ju att vi fanns. Först efter en lång stunds övertalning ringde sköterskan in till vår husläkare och då han sa "släpp in dom", lät sköterskan oss motvilligt passera.

Då vi senare skulle hämta gå till apoteket för att hämta ut det elektroniska receptet som vår husläkare hade skrivit ut var det svårare. Vi fanns ju inte, var kommentaren vi fick av den vänliga damen på apoteket. Visserligen fanns receptet som vår husläkare skrivit ut till oss, men eftersom vi inte fanns, kunde hon ju inte lämna ut medicinen till någon som inte finns. Det lät ju logiskt men vi gjorde vårt bästa för att bevisa att vi fanns. Vi visade våra svenska pass och körkort, men det hjälpte inte. Finns man inte så finns man inte. Vi fick gå ifrån apoteket utan medicinen. Dessbättre var inte medicinen av livsviktig natur, för om den varit det hade vi idag inte funnits på riktigt.

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det inte är lätt att var lett, men att det inte heller är så lätt att försöka vara svensk, även om man aldrig varit annat än svensk i flera generationer. Har man flyttat utomlands och slutat existera är det lönlöst att försöka bevisa att man finns.

No comments:

Post a Comment