Nyhetsflödet

Tuesday, October 11, 2011

Varför ska vi ha uniform? Del 1

Jag blir ständigt utmanad att svara på frågan varför vi ska ha uniform. Man kan väl vara lika bra kristen utan uniform, säger man. Och visst kan man det. Men jag tror ändå det finns en del goda argument för att ha uniform. Jag ska försöka ge några.

De allra flesta samfund har någon form av prästdräkt. Den kan se väldigt olika ut i olika kyrkor, men idén att prästen har någon form av avvikande klädsel har funnits ända sedan gamla testamentets tid. I de stora kyrkorna har man till och med olika dräkter efter hur högt upp man kommit i hierarkin. Men gemensamt är att man har något slags behov att skilja den som är präst från den som är "vanlig" medlem.

I Frälsningsarmén är det annorlunda. Uniformen är ett vittnesbörd om att  vi tror på det allmänna prästadömet. Alla medlemmar/soldater är i funktion. I många samfund räknas man som aktiv medlem om man regelbundet kommer och lyssnar på prästen varje söndag. Att vara soldat i uniform vittnar om att jag är med och är i tjänst för Gud. Det vittnar om att alla lemmarna i Kristi kropp är i funktion och inte bara passiva åskådare.

Forsättning följer /PB

1 comment:

  1. Bra resonemang kring allmänna prästerdömet. Och därför är det så dumt att FA numer "Ordinerar" officerarna. Varför ordinera officerare när vi alla är präster?

    Dumt, så dumt.

    ReplyDelete