Nyhetsflödet

Wednesday, November 7, 2012

Obama vald till president - En seger för sekulariseringen?

Dagen efter presidentvalet hölls en debatt mellan Humanisternas ordförande, Christer Sturmark, och Mats Selander. En bekant som var närvarande vid debatten berättade att Sturmarck i sitt öppningsanförande sa att det är glädjande att sekulariseringen går framåt över världen. Detta sade han som en kommentar till att Obama valdes som president i USA. Det var framförallt Obamas inställning till aborter och samkönade äktenskap som föranledde den kommentaren.

Nåväl, man måste inte vara kristen för att försvara det ofödda livets rätt att leva. Det är en uppfattning som till och med en humanist borde kunde försvara.

Men det är säkert många fler än Sturmarck som ser det amerikanska presidentvalet som en kamp mellan olika ideologier.

Under nattens direktsändning från valet intervjuades två kvinnliga studenter från Handelshögskolan. Deras kommentar var att de tyckte att det var bra att Obama vann eftersom han företrädde samma ideologiska uppfattning som de själva, också nämnde de aborter och samkönade äktenskap. Ja, valet handlade till stor del om vilka värderingar man ville se råda i USA.

Obama företräder på många områden värderingar som står i skarp kontrast till traditionella kristna värderingar, och då kanske speciellt abortfrågan och frågan om samkönade äktenskap, men också förhållandet till Israel.

Men, å andra sidan har Obama kämpat hårt för ett sjukförsäkringssystem som omfattar alla i USA. En reform som ligger nära den kristna tanken om omsorg för alla. Han har utan tvekan arbetat passionerat och målmedvetet för att genomföra den reformen.

Vilken uppfattning man än har om Obama tror jag ganska bestämt att Obama inte skulle hålla med Sturmarck om att hans seger är ett tecken på ökad sekularisering i USA.

Men, för en gångs skull, måste jag nog hålla med Sturmarck. Värderingsfrågorna stod i centrum i valet och många la säkert sin röst på Obama på grund av Obamas inställning i moralfrågorna.

No comments:

Post a Comment