Nyhetsflödet

Sunday, November 25, 2012

Skolbarn får inte veta varför

I söndags var en av de stora nyheterna i massmedia att Skolverket har utfärdat vägledande bestämmelser om skolavslutningar i kyrkan. Dagens Nyheter citerar Skolverkets representanter och skriver:
"Skolverket har slagit fast att det är möjligt att ha skolavslutning i kyrkan och att en präst kan medverka. Kravet är att det inte får förekomma konfessionella inslag. Men är det då möjligt att över huvud taget ha en samling i kyrkan i advent som ju i sig är en religiös högtid?
Vi menar att det är möjligt. En sådan samling får dock inte rymma religiösa inslag som bön, välsignelse, trosbekännelse, predikan eller annan form av förkunnelse. Det är därför inte tillåtet att ha en adventssamling i kyrkan om prästen förmedlar religiösa budskap.
Det kan förstås uppfattas som motsägelsefullt – en religiös högtid utan religiösa inslag."

Jag är utbildad lärare och då jag utbildades var viktigt att komma ihåg att det räcker inte med att förmedla kunskap, det var ännu viktigare att förstå varför saker och ting var som de var. Förståelsen var lika viktig som kunskapen.

Då det gäller skolornas besök i kyrkan i adventstid gäller inte den principen. Barnen får se ett kyrkorum fullt med kristna symboler och höra psalmer om advent. Prästen får lov att finnas med, men han får inte säga något om Gud.

Vore det inte på sin plats att prästen berättade varför kyrkor finns? Det borde ju vara en väldigt viktig fråga att svara på då barnen träder in i ett sammanhang fullt med, för en del barn i alla fall, oförståeliga symboler.

Det verkar som om Skolverket är rädd för att låta prästen svara på frågan varför? Då kanske det kommer fram obekväm information till barnen. Information om människors gudslängtan, om att människor tror på Gud och att människor har ett behov av en plats där man regelbundet får träffas för att höra talas om och till och med för att möta Gud.

2 comments:

  1. Snälla nån. Dina invändningar finns faktiskt bemötta i artikeln du länkar till:
    "Ytterligare ett argument som brukar dyka upp är att eleverna ska lära sig om religion i skolan och att lagen därför inte förhindrar konfessionella inslag vid religiösa högtider och skolavslutningar. Det stämmer att elever ska lära sig om kristendomen och andra religioner i skolan. Men det är stor skillnad på att få kunskap om religioner i undervisningen och att tvingas delta i religiös utövning."

    ReplyDelete
  2. På en del håll löser man problemet med att de elever vars föräldrar inte vill att deras barn besöker kyrkan, slipper. Och då kan kyrkobesöket bli just ett kyrkobesök. Inte ett kliniskt, desinficerat och själlöst tassande där prästen inte vågar öppna munnen för att inet stöta sig med någon kristofob.

    ReplyDelete