Nyhetsflödet

Wednesday, July 4, 2012

Får man tro på Gud i Sverige?

SEA:s hemsida kan man läsa: "Får man tro på Gud i Sverige? Det var rubriken på ett inslag i SVT Debatt onsdag 4 juli med bland andra Civil- och bostadsminister Stefan Attefall, journalisten Lars Adaktusson och Humanisternas ordförande Christer Sturmark. I debatten medverkar även SEA:s generalsekreterare Stefan Gustavsson, som i olika seminarier under Almedalsveckan har diskuterat både religionsfrihet och åsiktspluralism."

Det är naturligtvis en tillspetsad rubrik. Det kanske inte finns så många i Sverige idag som tycker att det borde vara förbjudet att tro på Gud. Däremot finns det många som hävdar att man inte ska få tala om att man tror på Gud i många sammanhang.

Det finns en tendens att man vill förpassa Gud och kristendomen till det privata rummet. Med jämna mellanrum framförs tanken att religionen inte ska få komma till tals i det offentliga rummet och i politiken. De flesta kan säkert acceptera att prästen tror på Gud, men han får inte säga det i kyrkan i varje fall inte om det är en skolavslutning.

Du kan se debatten i efterhand på SVT Play till och med trettio dagar efter debatten.

No comments:

Post a Comment