Nyhetsflödet

Sunday, July 1, 2012

Ord ändrar betydelse

Reflektioner under läsningen av boken "Den intoleranta toleransen". Jag kommer att återkomma med några ytterligare inlägg om boken.

Författarna visar med all önskvärd tydlighet hur ord ändrar betydelse utan att vi kanske lägger märke till det. Vi kanske tror att vi vet vad ordet tolerans betyder. Den normala betydelsen har varit den man kan läsa i en ordbok. Där kan ordet tolerans förklaras så här:
"att erkänna och respektera andras övertygelser, seder och bruk utan att dela dem"

Idag har begreppet kidnappats av dem som styr det politiskt korrekta tänkandet. Idag räcker det inte med att erkänna och respektera andras övertygelser, man måste även dela dem, annars är man intolerant. Och vem vill vara intolerant?

Om man till exempel är emot fri abort, räcker det inte att man erkänner och respekterar fria aborter, man får inte vara emot aborter för då är man intolerant. För att slippa vara intolerant måste man ändra uppfattning och tycka att det är OK med fria aborter.

Om man är emot samboskap eller homosexuella handlingar gäller samma sak. man måste tycka att det är OK för att inte stämplas som intolerant.

I Sverige har man till och med ändrat lagstiftningen så att det till och med i vissa fall kan vara ett lagbrott att uttrycka uppfattningen att homosexuella handlingar är fel.

Genom att innehållet i ordet ändras vill man styra folks värderingar och sätt att tänka.

Som sagt, jag återkommer...

Mitt tidigare inlägg om boken kan du läsa här.

No comments:

Post a Comment