Nyhetsflödet

Monday, July 25, 2011

”Bloggaren” Brengle - del 1

I sommar har jag börjat läsa om en bok jag läste för flera år sedan. Den heter ”Dearest Lily” (Käraste Lily) och innehåller brevväxling mellan Samuel Logan Brengle och hans hustru Lily under åren 1907 och 1913.

Brengle reste på den tiden över hela världen som förkunnare och hans fru Lily satt hemma i USA och läste breven och svarade på dem. Brengle sände sedan sina brev till Internationella Högkvarteret i London för publicering. Han skriver om personliga förhållanden, om segrar och motgångar, om glädje och sorg, om oro för barnen, om vad som händer i hans liv dag efter dag under resorna. Han skriver helt enkelt som en modern bloggare gör. Men på den tiden tog det 1-2 veckor för bloggposten att ta sig fram till mottagaren på andra sidan Atlanten. Det är snabbare uppkoppling idag.

Samuel Logan Brengle är känd som en av Frälsningsarméns främsta helgelseförkunnare. De mest kända böckerna översatta till svenska är ”På helgelsens väg” och ”Själavinnarens hemlighet”.

Även om ”Käraste Lily” inte är en undervisande bok, som de övriga av Brengle, så undrar jag om man ändå inte lär mest om helgelse och att leva ett liv beroende av Herren genom att läsa den boken.

Jag återkommer med fler kommentarer och citat från boken.

/PB

No comments:

Post a Comment