Nyhetsflödet

Tuesday, July 26, 2011

Brengle i Norge - del 2

Jag läser Samuel Logan Brengles bok "Dearest Lily" Där Brengle skriver dagbok om sina upplevelser som han skickar till sin hustru i USA.

Speciellt intressant tycker jag det är att läsa om Brengles besök i Skandinavien. Inför besöket i Norge skriver författaren till boken, William Clark:

"William Booth hade bett honom resa till Norge igen för att han var bekymrad över att en slags pingsväckelse som starkt betonade tungotalet, svepte över landet och förvirrade många salvationister. Han var övertygad om att Brengles bibliska helgelseförkunnelse skulle hjälpa till att få rätt perspektiv på väckelsen. Det var ingen som var emot väckelsen, den kunde mycket väl vara ett verk av den Helige Ande, men man var bekymrad över några av dess yttringar; väckelsen behövde vägledning och man måste komma tillrätta med några av dess överdrifter. William Booth trodde att Brengle, mer än någon annan, skulle kunna vara till hjälp; och han hade rätt. Underställd Gud hade han en anmärkningsvärd framgång.

Brengle hjälpte även till att motarbeta en skadlig undervisning i Bergen, där många salvationister och andra kristna påverkats av den radikala undervisningen i "nyteologin", som förnekade Kristi gudomlighet, Skriftens auktoritet och mycket mer. Brengles tal om försoningen, förberett för att utmana den felaktiga förkunnelsen, gjorde ett starkt intryck. Hela staden var påverkad av Brengles undervisning, och då det gäller Armén , var faran undanröjd.

Detta och mycket annat berättas det om i de brev som följer.
"

Det är intressant att läsa om de olika villfarelserna som de mötte, som till exempel bristen på tillit till Bibelns auktoritet. Samma problem ser ut att följa oss även idag. Det är inte mycket som har förändrats.

Jag återkommer med fler citat från Brengles tid i Norge.

/PB

No comments:

Post a Comment