Nyhetsflödet

Saturday, September 24, 2011

Söndagsmorgon den 25 september

Vi lever i en orolig och osäker värld. Tidningsrubrikerna börjar alltmer likna Jesu tal om de sista tiderna i Matteus 24 och Lukas 21 samt beskrivningarna i Uppenbarelseboken. Men avsikten med talet om den sista tiden i Bibeln har inte till avsikt att skrämma, utan att ge tillförsikt om en bättre framtid: "Men när detta börjar ske, så räta på er och lyft upp era huvuden, ty då närmar sig er förlossning." (Luk 21:28).

Under veckan har vi haft besök av officerarna från Östre Division i Norge som valde att ha sina officersmöten i Riga. Rut och jag har stått för undervisningen och officersgruppen har också fått möjligheten att göra studiebesök på Riga 2, det sociala centret i Riga samt göra en dagsutflykt till Sarkani och Skangal.
Officersgruppen från Östre division i Norge

Vardagsarbetet fortsätter på de många olika verksamheterna i Lettland och med jämna mellanrum kommer det in bildrapporter från de olika kårerna och institutionerna. Här är en bild från soppköket i Iecava, 40 minuter söder om Riga.
Ett vanligt veckoprogram på en kår i Lettland kan innehålla: soppkök, utdelning av matpaket, klädutdelning, duschar, tvättmaskiner, bibelstudium, soldatmöten, bönemöten, gudstjänster, söndagsskola och ungdomsmöten.

Ett tungt beslut under veckan var lägga ned verksamheten vid barnhemmet i Riga. Kommunen har sagt upp avtalet med vårt barnhem och efter den 31 december kommer vi inte längre att få några barn till barnhemmet. Orsaken till kommunens beslut är att behovet av barnhemsplatser har minskat och kommunen har gott om lediga platser på sina egna barnhem. Det är naturligtvis glädjande att behovet av barnhemsplatser har minskat, men det är tungt att säga upp en stor personlagrupp som har fungerat mycket bra under en lång tid. Speciellt tungt är det eftersom vi dagligen arbetar med att skapa arbetstillfällen för de människor vi möter. Och så måste vi själva säga upp....

Från den personliga sfären kan jag konstatera att Dagen Nyheter skriver att vår släkting Mikael "Musse" Håkansson har blivit historisk genom att slå ett nytt rekord. Han är den som har spelat flest elitseriematcher i Sverige någonsin. Mikael är sonson till Edith och Erik Håkansson ett färgstarkt officerspar i Sverige under många år.

Nu är det söndagsmorgon och snart dags att gå ned till förmiddagsgudstjänsten på Riga första kår. Snart är det ny vecka och då är det dags att åka ned till Daugavpils för en tvådagars ledarsamling med alla våra ledare.

Ha en välsignad vecka.
Peter Baronowsky

No comments:

Post a Comment