Nyhetsflödet

Wednesday, February 29, 2012

Idag 1/3 - Könlösa människor

Torsdagen den 1/3 - Könlösa människor

Jag läste häromdagen i min dagliga bibelläsningen orden: "Flytta inte gammal gränssten" (Ords 23:10). Någon vis man lär ha sagt att man ska inte flytta en gammal gränssten innan man tagit reda på varför den en gång sattes upp.

I våra dagar går det annars fort att flytta gränsstenar. Gud skapade människan till man och kvinna, men vi gör allt för att sudda ut skillnaden. Just nu pågår debatten om "Hen". Förskolor ska anlita genuspedagoger med uppgift att lära ut att det inte finns någon skillnad mellan pojkar och flickor. Detta måste för övrigt vara en mycket svår pedagogisk uppgift. Men det verkar som om man eftersträvar den könlösa människan och kallar henne eller honom för "Hen".

Det var inte så länge sedan vi fick lära oss ett nytt uttryck: "Könsneutrala äktenskap". Hur kan man vara könsneutral? Då det gäller flygbiljetter och i många andra sammanhang ombeds man skriva in sitt kön. Kan man skriva "könsneutral" eller kan man skriva "hen"?

Nyligen har vi fått läsa att KD ändrat uppfattning då det gäller sterilisering vid könsbyte. Om man inte tillämpar sterilisering vid könsbyte handlar det egentligen inte om könsbyte, utan att lägga till ytterligare ett kön till det redan befintliga. Här handlar det inte om att vara könlös, utan snarare att vara tvåkönad. Vi kan då få en pappa som föder barn.

Det allra senaste är frågan om rätt till insemination för ensamstående kvinnor. På den frågan har KD inte vikt ner sig. De övriga partierna i Alliansen har där kört över KD. Med det beslutet gör man pappor överflödiga i det framtida familjebyggandet.

I de flesta andra frågor framhålls pappans betydelse. Man tvingar till exempel bägge föräldrarna att ta ut föräldraledighet även om familjen skulle önska en annan ordning. Man vill att även pappan ska vara närvarande i barnets liv. Jag antar att man stiftat den lagen för barnets bästa, eller?

Måste verkligen alla gränsstenar flyttas? Och hur långt måste de flyttas? Blir livet bättre utan gränsstenar?

Peter Baronowsky (Peters Personliga)

No comments:

Post a Comment