Nyhetsflödet

Thursday, May 10, 2012

Idag 11/5 - Levande helgon!

Idag den 11/5

Jag har just läst färdigt en bok av John Coutts, "Saints Alive!", som är en kortfattad kyrkohistoria.

Det fanns många intressanta och gripande berättelser i boken. Det som jag fastnade för mest var det stora antalet kristna som fått ge sitt liv för sin tro och dött martyrdöden. Under de första århundradena efter Kristus var det många martyrer som fick ge sitt liv. Men det slutade inte med dem. Kristna har igenom hela historien varit villiga att ge sitt liv för sin tro. Även idag är kristna förmodligen den mest förföljda gruppen globalt sett.

Vad jag inte visste förut var det stora antalet kristna japaner som dog martyrdöden på 1600-talet. Här kommer ett litet utdrag ur boken. Och jag undrar hur många svenskar idag som skulle vara villiga att betala sin trohet till Jesus genom att ge sitt liv.

"Den kristna missionen blomstrade. Man räknar med att det fanns omkring 300.000 kristna japaner. Men det fanns dem som misstänkte att det var en del av ett utländskt maktövertagande i Japan. 1614 utfärdade Shogun (kejsaren) ett grymt dekret: "De kristna har kommit till Japan ... för att kullkasta den sanna läran ... så att de kan få herravälde över vårt land. Detta är en bacill som kommer att leda till stor katastrof och den måste krossas".
Efter det utbröt en häftig förföljelse. Under 24 år var det omkring 1.900 troende som fick dö martyrdöden, varav 62 missionärer från Europa."
(Saints Alive sid 55)

No comments:

Post a Comment