Nyhetsflödet

Friday, May 18, 2012

Idag 19/5 - En politiskt korrekt bibel

Idag den 19/5

I Nya Lidköpingstidningen kan man läsa att konstnären Elisabeth Ohlson Wallin skänker en ny altartavla till Domkyrkan i Skara. Det är Sverige första altartavla för homosexuella. Altartavlan är speciellt avsedd att rullas fram vid en vigsel, ett dop eller en begravning i kyrkan.

I altartavlan med motiv från skapelsehistorien har Adam och Eva ersatt av några homosexuella par. Konstnären beklagar i artikeln att ingen representant för Kyrkan fanns på plats vid presentationen av gåvan: "Det är klart att jag är lite ledsen för det. Här hade de världens chans att visa att de är en modern kyrka, säger fotografen Elisabeth Ohlson Wallin."

Jag har svårt att se det logiska i budskapet. Poängen med skapelsen var väl just att det var en man och en kvinna som skapades med uppdrag att reproducera sig. Om Gud i stället hade skapat två män eller två kvinnor så hade det bara blivit en generation här på jorden, och varken Elisabeth eller jag hade blivit födda.

På en punkt tycker jag i alla fall att konstnären har rätt. Om man vill rättfärdiga vigsel av homosexuella par, behöver man förmodligen omformulera delar av Bibeln. Elisabeth Ohlson Wallin börjar från början med att göra om skapelseberättelsen.


1 comment:

  1. AnonymousJune 07, 2014

    Bibeln ska inte omformuleras efter politisk korrekthet!

    ReplyDelete