Nyhetsflödet

Thursday, October 18, 2012

Jesus inte välkommen på sin egen födelsedagsfest?

En stor nyhet på torsdagsmorgonen i både Helsingborgs Dagblad och i Dagens Nyheter var att krubban med Jesus inte var välkommen på julfirandet på Fredriksdal.

Kyrkofullmäktiges ordförande Eva Åsare kallar det: "En religionsfobi som överskrider alla gränser".

En tjänsteman på Fredriksdal tyckte från början att det var en bra idé att ha med krubban och planerna fortskred. Men så kom beskedet till kyrkans personal via ett mejl: Tyvärr blir det inget av eftersom Fredriksdals uppdrag är att vara politiskt och religiöst oberoende.

Tydligen blev det starka protester mot beslutet och senare på dagen ändrar Fredriksdal uppfattning.
Dagens Nyheter kommenterar beslutet som både en kovändning och en pudel.

Helsingborgs Dagblad skriver under rubriken "Julspel med Jesusbarnet trots allt":
"Reaktionerna på beslutet att Maria och Raus församlingar i Helsingborg inte får uppföra ett julspel på Fredriksdals årliga julmarknad är många och upprörda. Nu har man tänkt om och besökarna på Jul på Fredriksdal får se barn och ungdomar gestalta den bibliska berättelsen om Jesus födelse."

Det hedrar tjänstemännen på Fredriksdal att de kan ändra uppfattning då de förstår att deras beslut inte fallit i god jord.

Läs också i Dagen  Levande julkrubban nära portas vid Helsingborgs julfirande

2 comments:

  1. Ja, nu föddes ju inte Jesus på julen. Den tidiga kyrkan tog helt enkelt Mithras födelsedag och för att i ett svep kapa hela det hedniska midvinterfirandet. Än i dag är julablotet i form av grisätandet en mycket starkare tradition än exempelvis julottan. Emellertid är det inget problem, ens för mig som ateist att acceptera den tradition som finns med krubba och julspel för jag ser det definitivt mer som just tradition snarare än religionsutövning.

    ReplyDelete
  2. Exakt dag och år för Jesu födelse råder det väl knappast någon enighet om.

    Men faktum kvarstår:Under många hundra år har man i Sverige firat Jesu födelsedag vid julen.

    ReplyDelete