Nyhetsflödet

Monday, October 29, 2012

Kan man ta bort Kristus?

En stor nyhet i Dagens Nyheter förra veckan var att ett stort norskt uppslagsverk tar bort alla tidsangivelser med "före Kristus" och "efter Kristus". Uppgifterna kommer från den stora norska dagstidningen Aftenposten.

Inte ens de ateistiska diktaturerna i Nazityskland eller Sovjet lyckades utradera årsräkningen som hänvisar till Kristi födelse.

Dagens Nyheter skriver: "Sedan fem dagar tillbaka har en liten, men kanske betydelsefull, förändring gått att se i internetutgåvan av det norska uppslagsverket Store norske leksikon, skriver Aftenposten.
Den romerske statsmannen Gaius Julius Caesar uppgavs tidigare vara ”född 100 f.Kr” och ”död 44 f.Kr”, alltså ”före Kristus”. Men sedan justeringen beskrivs årtalen i stället som ”100 fvt” och ”44 fvt”."

Det är många i våra dagar som gör vad de kan för att låtsas som om Jesus inte finns eller funnits. Men frågan kommer att ställas också i fortsättningen: Varför börjar vår tidräkning när den börjar? Och svaret kan bara bli ett enda: Hela vår tidräkning baseras på Jesu födelse.

Det är förmodligen ett svårt projekt att radera ut Jesusnamnet. Det har aldrig funnits så många kristna på jorden som idag. Det har aldrig funnits så många människor tidigare som tror att Jesus lever idag och inte bara vid vår tideräknings början.

No comments:

Post a Comment