Nyhetsflödet

Friday, October 19, 2012

Mobilisera medlemmarna - del 3 (3)

Gruppsamtal under ett av seminarierna
Under Östeuropakonferensen i Prag i oktober ledde Rut och jag två seminarier med temat "Mobilisera medlemmarna!"

Seminarierna skulle diskutera svårigheter och möjligheter att mobilisera medlemmarna i ett östeuropeisk, postkommunistiskt samhälle.

Vi delade upp vårt seminarium i tre delar:
-Varför ska vi mobilisera? - Du kan läsa om det här.
-Vilka speciella problem stöter vi på i östeuropa då det gäller att mobilisera medlemmarna? - Du kan läsa om det här.
-Hur ska man bära sig åt för att mobilisera medlemmarna?

Hur ska man bära sig åt för att mobilisera medlemmarna? 
Med utgångspunkt från samtalen och våra egna tankar talade vi till slut om vad som krävs för att mobilisera medlemmarna.

1- Vision
Man måste ha sett visionen för att kunna bli motiverad och mobiliserad. Man måste se målet med verksamheten. Utan vision kommer folket vilse kan vi läsa i Ordspråksboken (Ords 29:18).
Ledarna måste överföra visionen till medlemmarna och det måste vara en totalt utmanande vision. En vision villig att leva för. Ja, till och med att dö för. Många kristna idag får ge sina liv för sin vision och tro.

2 - Allvaret
Det gäller livet. Om människor inte väljer Jesus kommer de att gå till evig förtappelse. Det finns människor som bara du kan nå. Om du inte talar om det för dem....

3 - Uppgiften
Det räcker inte bara att ha en vision för att mobiliseras. Man måste mobiliseras till något speciellt uppdrag. Uppgiften måste vara:
- Meningsfull
- Den måste ha en tydlig koppling till visionen
- Den måste passa med mina gåvor och min förmåga
Vi måste fråga oss vilka uppgifter som måste göras och vem vi har till förfogande. Sedan måste uppgifter och personer matchas. Varje medlem borde tillhöra en mindre grupp som både ber tillsammans och tjänar tillsammans. Det kan vara att sprida litteratur, gå på hembesök, sjukhusandakter etc.

4 - Undervisa
Undervisa om det allmänna prästadömet. Undervisa om att världen behöver räddas. Undervisa om möjligheten att vara en del av uppfyllelsen av visionen. Undervisa om Kristi kropp och att varje del behövs.

5 - Fråga!!
Ingen kommer in i en uppgift utan att bli tillfrågad. Det är en av ledarens viktigaste uppgifter att fråga, fråga och fråga igen! Utan frågan blir det ingen mobilisering.

No comments:

Post a Comment