Nyhetsflödet

Friday, October 26, 2012

"Må-bra" - förkunnelse

Har det skett en omsvängning i förkunnelsen? Förr handlade förkunnelsen mest om att människor måste omvända sig och bli frälsta för att inte gå förlorade. Idag hör man allt oftare att det viktigaste är att människor ska känna sig hemma och känna sig accepterade för den de är och att de är OK precis som de är.

Men är människan verklig OK som den är? I så fall måste Jesus totalt ha missuppfattat situationen. Jesus dog ju för att människan inte är OK som den är, utan för att människan måste få sin synd förlåten och bli född på nytt och förvandlad.

Enligt Frälsningsarméns lärosatser är en förutsättning för att bli frälst att man inte känner att livet är OK, utan tvärtom, att man ångrar sin synd och sitt liv utan Jesus ("Vi tror att ånger inför Gud, tro på vår Herre Jesus Kristus och pånyttfödelse genom den helige Ande är nödvändiga för frälsning").

Finns det inte en risk om vi förkunnar ett "Må-bra" - budskap, där människan är accepterad precis som den är och där människan är OK precis som den är? Finns det inte en risk att människan invaggas i tron att allt är väl och missar målet: att blir frälst och tillbringa evigheten tillsammans med Jesus? För Frälsningsarmén säger också i sina lärosatser "Vi tror på själens odödlighet, de dödas uppståndelse, den allmänna domen vid världens ände, de rättfärdigas eviga salighet och de orättfärdigas eviga straff."

Finns det inte en risk att en sådan förkunnelse får människan att må så bra och känna sig så accepterad att den inte behöver Jesu förvandlande kraft i sitt liv?

Vad tycker du? Skriv gärna en kommentar och tala om hur du ser på detta.

5 comments:

  1. Risken är uppenbar, att det blir en må-braförkunnelse.Att vi följer med trenden i samhället omkring oss.Men det är en farlig väg. Vi sviker vår kallelse.Vi måste en dag stå till svars inför Gud.Hur förvaltar vi det uppdrag han gett oss, både som enskilda kristna och som kyrka, frälsningsarmé?
    Vittnesbörd om Jesu förvandlande kraft,berör människor.

    ReplyDelete
  2. "PETER,PRESIS ,DETTE ER NOE JEG HAR TENKT MEGET PÅ,HVOR TOK SALVSJONISTENS FØRSTE BUD VEIEN,OG DET VAR VANLIG Å FÅ ET PERSONLIG SPØRSMÅL OM DIN SJEL OG HVORDAN? STØTER EN MENNESKER,JA,DET BLIR NOG OPFATTAT SÅNN IDAG,MEN DET VAR OS SALVSJONISTERS REGEL OG DET ER FLERE MÅTER Å GJØREE DETTE PÅ."

    ReplyDelete
  3. Jag skrev för ett tag sedan till en "syskon i kristus", utanför Frälsningsarmén!
    Vi var båda helt överens med att förkunnelsen i kyrkorna oftast handlar väldigt lite om att:

    1. LYDA Guds bud!
    2. TA SITT KORS och följa Jesus!
    3. PREDIKA i tid och otid!
    4. OMVÄNDELSE från synd!
    5. GÅ UT och GÖRA andra folk till lärjungar!

    Medans andra ämnen är mer godtagbara för att förkunna som t.ex:

    1. Du är älskad för den du ÄR!
    2. Kom som du ÄR!
    3. Jesus älskar dig!
    4. Det ENDA som krävs är att TRO på Jesus (Det uppfattas så!)
    5. RÄTTFÄRDIGHET endast genom tron (Det uppfattas så!)

    Dessa saker som predikas väldigt ofta i kyrkorna nuförtiden
    - Iaf i dem kyrkorna som jag varit i!
    Absolut ingen UTMANING.

    Predikningar skall vara UTMANANDE
    - "vi är älskade", Ja Gud älskar oss inte alltid för det vi gör men för att han sände sin son för att dö för våra synder.

    - "kom som du är", Ja Jesus mötte dem som var där dom var. Han var bland syndare.

    "Jesus älskar dig".. Visst det är SANT!Han offrades för att HAN ÄLSKAR ALLA MÄNNISKOR!

    Men detta är dock INTE ETT DUGG UTMANANDE.

    Vi borde undervisa som Jesus gjorde
    - Jesus predikade OMvändelse, att Lyda hans bud, ta sitt kors och följa honom,Gå ut och gör andra folk till lärjungar! Att tala i tid och otid säger dock Paulus, men det är Guds ord likväl!

    Det är detta vi behöver predika!
    Kyrkan ska inte vara något "gulli-gull" som man kan komma till och bara få höra trevliga ord om att man är älskad, det behöver finnas en UTMANING!

    Annars tror man att man inte behöver omvända sig - Jesus har ju redan gjort allt!
    Annars tror man att man har det gott ställt med Gud, när man kanske inte har det!

    Om Jesus var radikal när han gick på jorden,
    varför kan inte vårat budskap i kyrkorna vara radikalt?

    ReplyDelete
  4. Endast vid hans sida jag korset kan bära
    Endast vid hans fötter jag fostrad kan bli
    Endast i hans famn jag seger kan finna
    Endast med honom jag världen kan möta

    ReplyDelete
  5. I vår familj använder vi ett uttryck emellanåt, varifrån det har kommit har jag ingen aning om. Vi säger att "sanningen är inte alltid rolig att höra".

    Nej, sannerligen, budskapet om att människan behöver bli född på nytt för att kunna se Guds rike, är inte populärt i vissa sammanhang. Och ändå är sanningen den, att det är först när människosyndaren omvänder sig, som hon/han kommer att Må-Bra på riktigt.

    Jag kan tycka att det är feghet och inte okunnighet som ligger bakom när man väljer att framhålla en sanning på bekostnad av en annan.

    Den ena sanningen är att Gud är kärlek, han bevisar sin kärlek till oss däri att Kristus dog för oss, medan vi ännu var syndare.(Rom. 5:8 Bibel 1917).

    Den andra är denna: "Hur ska vi kunna undkomma, om vi inte tar vara på en sådan frälsning? En frälsning som ju först förkunnades genom Herren och sedan bekräftades för oss av dem som hade hört honom?" (Hebr. 2:3 Bibel 1917)

    Dessutom måste frågan ställas: "Hur vågar en som säger sig vara en andlig ledare bara tala om halva sanningen? Inser man inte vilket enormt personligt ansvar man har för vad man lär ut?"
    /Birdah

    ReplyDelete