Nyhetsflödet

Tuesday, July 24, 2012

Baron von Münchhausen

Lite information från den privata sfären:

Vi har besök av äldste sonen med familj (Obs, det är inte sonen som ni ser på bilden). Då vi har så celebert besök från Sverige måste vi passa på att utsätta oss för några kulturella aktiviteter. Den här gången blev det ett besök till Baron von Münchhausen-museet några mil norr om Riga. Vi var alltså sju Baron ow Sky som besökte Baron von Münchhausen.

Om ni inte kommer ihåg det är det alltså han som fabulerade och hittade på omöjliga berättelser. Bland annat berättar han hur han sköt iväg sig på en kanonkula och hur han en annan gång drog upp både sig själv och hästen ur ett kärr, genom att lyfta sig i håret.

Vad hade Baron von Münchhausen i Lettland att göra? Jo, han tillbringade en del tid i Lettland och där träffade han en flicka från Dunte, norr om Riga, som han gifte sig med. De bodde tillsammans i Dunte i sex år och enligt lokalbefolkningen i Dunte var det von Münchhausens lyckligaste år.

Det var i den trakten von Münchhausen hade upplevelsen med sin häst. Det var mycket snö det året. Mycket snö. Och då han kom hem stack det upp en pinne ur snön som han band fast hästen vid. Under natten smälte snön och på morgonen hittade von Münchhausen sin häst hängande i kyrktornet.

I museet finns också den enda samlingen av vaxfigurer i Lettland. Där hittade vi också en tidigare Regionchef för Lettland. Det var Gustav II Adolf och han var Regionchef på 1600-talet.

Jag tror det får räcka med kulturella aktiviteter för någon vecka nu. Så här såg Regionchefen ut innan han blev skjuten vid Lützen en dimmig morgon 1632.


No comments:

Post a Comment