Nyhetsflödet

Wednesday, July 18, 2012

"Svenska kyrkans linje kommer att segra"

"Svenska kyrkans linje kommer att segra" - Det skriver Anders Ahlberg i Kyrkans tidning och jag frågar mig vad är det de ska vinna och vem är det som är fienden i kampen de ska vinna?

Vad är det man ska vinna? Svenska Kyrkan kommer aktivt att delta på olika sätt i Prideveckan som inleds den 31 juli. Ahlberg skriver: "Svenska kyrkan ligger i frågan långt fram, och har fått ta kritik från syskonkyrkor också i den lutherska kretsen, men kommer efterhand att ha allt fler omkring sig." Menar artikelförfattaren att den seger han talar om är alla till slut ska engagera sig i Prideveckan?

Vem är fienden? Den enda fiende som utpekas är den katolska kyrkan i Skottland. Ahlberg skriver: "I Skottland drar samtidigt i augusti katolska kyrkan igång en kampanj för att samla in 100 000 pund, omkring 1 100 000 kronor, till en reklamkampanj med syftet att stoppa ett förslag från regionregeringen att legalisera samkönade äktenskap och öppna kyrkor för vigslar." Den katolske kardinalen har förklarat kampanjen med ”Äktenskapet är hotat och politiker behöver få veta att katolska kyrkan kommer att göra allt och satsa alla resurser för att försvara det”. Vill inte Svenska Kyrkan att äktenskapet ska bevaras nu för tiden?

Man kan ju fråga sig om det är Svenska Kyrkan som segrar eller om det är HBTQ-rörelsen som segrar. BloggarDag ställer den frågan: "Fast nu undrar jag: Var det verkligen Svenka kyrkans linje som segrade eller var det HBTQ-röreslen som segrade i Svenska kyrkan och få vågar längre tala om en usel sörja av frasradikalism, egenintressen, borttappade identiteter, människors svårigheter med sexualitet, ett evangelium som tystnat och slappt tänkande som kallas teologi? Till Högalids kyrka, när Prideområdet, "skall var och en kunna komma och känna sig hemma som den han - hon - hen är." Men var inte frågan om vem jag är också frågan om vem jag ska bli, det vill säga vad Gud vill med mig, trots, i och genom alla svårigheter? Utmanar inte Gud mer?"

Hur kommer Svenska Kyrkans seger, som Ahlberg skriver om, att manifesteras? Blir det genom att de skotska katolikerna med nedböjt huvud som skamsna förlorare går med i Prideparaden i Stockholm om några år?

No comments:

Post a Comment