Nyhetsflödet

Tuesday, July 17, 2012

Den intoleranta toleransen - Slutkommentar

Det händer ibland att jag får ett recensionsexemplar av någon nyutgiven bok från et kristet bokförlag för att skriva en recension på rupeba.se.

För någon tid sedan fick jag ett exemplar av "Den intoleranta toleransen" av Josh McDowell och Bob Hostetler. 

Jag känner sedan tidigare till Bob Hostetler som har varit officer i Frälsningsarmén i USA och eftersom jag tidigare engagerat mig i den nya tolkningen av toleransbegreppet var det med stort intresse jag läste boken.

Författarna avslöjar och utmanar, med hjälp av en uppsjö av exempel, det postmoderna tänkandet som bland annat kännetecknas av dessa två teser:

- Det finns inga absoluta sanningar.
I det postmoderna tänkandet är det känslan som avgör vad som är rätt och sant.
"Om jag känner det så, hur kan det då vara fel?" - "Hur kan du ha invändningar mot hur jag känner det?" (sid. 75).
Med en sådan utgångspunkt kan konsekvensen bli att om Hitler kände att det var rätt att döda sex miljoner judar, så måste det ha varit rätt för honom. Och hur kan vi våga påstå att Hitler kände fel?

- Det finns inga absoluta, övergripande, universella värderingar utom en enda: tolerans.
Men den nya toleransens förespråkare är bara toleranta mot det som är politiskt korrekt. De kan vara totalt intoleranta mot dem som hävdar att det finns en sanning och att det finns en enda väg som leder till Gud.
Författarna visar hur tänkandet som den nya toleransen för med sig genomsyrar mer och mer av det västerländska samhället:
- Utbildningsväsendet
- Staten
- Samhället
- Kyrkan
Då det gäller Kyrkan tar det sig främst uttryck i en förändrad syn på Bibeln, Kärlek, sex och äktenskap samt en förändrad syn på andra religioner.

Då jag började läsa boken kunde jag få ett intryck av att mycket av det författarna beskriver gäller USA och inte så mycket oss i Sverige. Kanske beror det på att jag själv blivit "hemmablind" eftersom jag är så van av att möta den nya intoleransen i Sverige att jag inte längre reagerar så starkt då den visar sig. Men den nya toleransen är säkert lika utbredd i Sverige som i USA.

Boken är verkligen läsvärd och en väckarklocka för kristenheten i Sverige idag. Läs den, bli uppskakad av budskapet i den och fråga Gud vad du kan göra åt problemet.

Här finns mina tidigare inlägg om boken:

1 comment:

  1. Hm, det verkar vara en intressant bok. Hade aldrig hört talas om den. Josh McDowell är däremot bekant. Kan vara nyttig läsning. Tack för tipset!

    ReplyDelete