Nyhetsflödet

Sunday, July 15, 2012

Vad tolererar du?

Reflektioner under läsningen av boken "Den intoleranta toleransen". Jag kommer att återkomma med ytterligare några inlägg om boken.

Författarna till boken "Den intoleranta toleransen" visar med många exempel hur den nya toleransen breder ut sig. I "den nya toleransen" finns inga absoluta sanningar eller värderingar. Jo förresten den finns en enda sanning och värdering som är absolut sann och är överordnad alla andra värderingar: Tolerans. Men den nya toleransen är selektiv. Den är bara tolerant mot det som är politiskt korrekt. Allt annat är den nya toleransen totalt intolerant emot.

Genom att exemplen i boken huvudsakligen är hämtade från den nordamerikanska scenen, kan det vara lätt att förledas att tro att detta bara är ett amerikanskt problem. Men nej. Den nya toleransen är minst lika mycket utbredd i Sverige.

Ett aktuellt uttryck för den nya toleransen i Sverige är diskussionen om skolavslutningar i Kyrkan. Det räcker med att en elev, eller förälder, känner sig kränkt av höra prästen säga "Gud välsigne dig" för att alla övriga hundratals eleverna ska gå miste om höra välsignelsen uttalas över sitt liv. Varför? Jo, den nya toleransen tolererar inte att det finns någon som tror att det finns en Gud och ger uttryck för det inför andra människor.

Ett annat uttryck för den nya toleransen kan man hitta i opinionsbildningen på nätet. Jag råkade just hamna på en hemsida som har tolerans som enda vägledande norm, EXPO-stiftelsen. Där skriver man om sig själv och sina värderingar:
 "Intolerans är ett samhällsproblem eftersom det skapar misstro mellan människor och förhindrar samexistens. Tillsammans kan vi istället ta ansvar för att skapa ett samhälle som präglas av tolerans och respekt för de mänskliga rättigheterna.
Stiftelsen Expo är partipolitiskt obunden. Det finns ingen politisk ideologi som kan göra anspråk på att vara den enda rätta i kampen mot intoleransen. Däremot menar vi att demokratiska partier och organisationer tillsammans kan, och bör, dra en rågång mot intoleranta idéer.
"

Den bärande värderingen är att vara tolerant. Men man säger samtidigt att man är intolerant mot alla idéer som man själv uppfattar som intoleranta. Här kommer några frågor till EXPO-stiftelsen:

- Kan man vara tolerant mot uppfattningen att det är fel att göra aborter?
- Kan man vara tolerant mot uppfattningen att bo samman utan att vara gift är fel?
- Kan man vara tolerant mot uppfattningen att homosexuella handlingar är synd?
- Kan man vara tolerant mot Jesu uppfattning att det bara finns en enda väg som är den rätta?

Utan att vara helt säker tror jag svaret på ovanstående frågor är nej.
Den nya toleransen breder ut sig i Sverige.

Mina tidigare inlägg med anledning av boken hittar du här:
- Den intoleranta toleransen
- Ord ändrar betydelse  
- Vi måste vara intoleranta!

No comments:

Post a Comment