Nyhetsflödet

Monday, July 30, 2012

"Låt evangeliet öppna dörrar och riva väggar"

Anders Ahlberg skriver i Kyrkans tidning en artikel med rubriken "Låt evangeliet öppna dörrar och riva väggar". Det är en reflektion över reaktionerna på hans tidigare artikel "Svenska kyrkans linje ska segra". I den artikeln polemiserar han över att det fortfarande finns kristna som menar att äktenskapet ska vara förbehållet en man och en kvinna. Jag var en av dem som reagerade på Ahlbergs artikel i ett tidigare blogginlägg.


Risken med Ahlbergs resonemang att låta evangeliet öppna dörrar och riva väggar är att vi då står kvar med ett helt annat evangelium än det vi finner i Bibeln. Paulus vänder sig med styrka mot att försöka skapa ett annat evangelium i Galaterbrevet: "Jag är förvånad att ni så hastigt avfaller från honom som har kallat er genom Kristi nåd och vänder er till ett annat evangelium fast det inte finns något annat" (Gal 1:6-7).


I varje försök att anpassa evangeliet till det som är politiskt korrekt finns risken att vi avviker från evangeliet och presenterar ett "annat evangelium". Även om vi gör det med bästa uppsåt att få med så många som möjligt.


Om vi öppnar dörrar och river väggar finns det då inte risk att vi går förbi Jesu ord om att porten är trång och vägen är smal? Om vi öppnar nya portar vid sidan av den trånga kommer då de portarna att leda till rätt slutmål?

No comments:

Post a Comment