Nyhetsflödet

Tuesday, April 10, 2012

Idag 11/4 - Om frid

Idag den 11/4
Jag fick för en tid sedan en bok tillsänt från ett kristet förlag med önskan att jag skulle läsa boken och skriva något om den på rupeba.se.

Bokförlaget heter Catholica och boken heter Sök friden och bevara den - en bok om hjärtats frid och författaren heter Jacques Philippe.

Detta är en bok som man ska läsa sakta och läsa om. Frid är inget som passar in i ett liv som går rasande fort över stock och sten. Frid tar tid!

Bokens författare skriver att brist på frid kommer av brist på tillit till Gud. Här kommer några citat som speglar boken budskap:
"Man kan till och med säga att det allra säkraste sättet att förlora friden är precis att söka trygga sitt liv enbart med hjälp av mänskliga ansträngningar, planer och personliga beslut....
....För att bevara friden mitt i detta riskfyllda liv finns bara en lösning: att vi stöder oss på Gud ensam...
...Här har vi alltså själva dramat: människan litar inte på Gud. Alltså söker hon på alla möjliga olika sätt att klara sig med hjälp av sin egna krafter och gör sig själv fruktansvärt olycklig, istället för att förtröstansfullt överlämna sig i sin himmelske faders milda och beskyddande händer."



Själv kan jag ha ett frågetecken om man verkligen kan och ska bevara sin frid i alla lägen. Om ens barn råkar illa ut eller lider på olika sätt hur kan jag då fortsätta att ha fullständig frid? Jesus själv förlorade sin frid då han såg människor lida och såg hur människor gjorde andra människor skada. Jesus blev skakad och grät då han såg hur människor var på väg till fördärvet på grund av sina dåliga val i livet.

Men bortsett från det tycker jag definitivt att boken är värd att läsa. Den ingjuter frid, tillit och förtröstan på Gud. Frid är ingen nådegåva, det är en frukt som kommer som resultat av gemenskap med Gud. Det är absolut värt att arbeta på att söka friden och behålla den. Ett sätt kan vara att läsa den här boken och sedan läsa den igen.

/Peter Baronowsky

No comments:

Post a Comment