Nyhetsflödet

Saturday, April 28, 2012

Idag 29/ 4 - Nu blev det väl lite tokigt på DN igen

Idag den 29/4 

Den mest lästa artikeln på DN:s nättidning på lördagen var "Tänkande kan få tron att vackla" eller "Tänkande urholkar religiös tro", som det står på första sidan.

Då man sen läser artikeln hittar man inget där som svarar mot rubriksättningen. Inte helt ovanligt för den delen. I artikeln står det: "Det har växt fram ett samförstånd mellan (forskare)... att en stor del av (troendes) religiösa övertygelser bottnar i intuitiva processer, säger Will Gervais, student vid University of British Columbia i Vancouver, och medförfattare till studien som publicerats i Science." Och dessa intuitiva processer sätts i artikeln mot analytiskt tänkande.

Det är klart att tron skapas i intuitiva processer och inte genom analytiskt tänkande. Gud är ingenting som vi kan tänka fram genom logiskt tänkande. Det går inte att tänka fram någon annan människa heller genom logiskt tänkande. Tron skapas i ett möte med Gud genom den Helige Ande. Den Helige Ande är inte en analytiskt framtänkt skapelse. I sådana fall skulle han inte finnas på riktigt utan vara ett resultat av vårt tänkande.

Rubriksättningen skulle lika gärna vara. "Man kan förlora kärleken genom att börja tänka". En förälskelse uppstår inte genom analytiskt tänkande. Den bara händer inom oss genom en intuitiv process därinne. Skulle den vara mindre värd för det? Skulle någon vilja ha det på något annat sätt??

Läs också: Är troende korkade?

No comments:

Post a Comment