Nyhetsflödet

Friday, April 27, 2012

Idag 28/4 - Dagen ska börja ta betalt för att läsa tidningen på nätet

Idag den 28/4
En nyhet under veckan är att Tidningen Dagen kommer att ta betalt för att läsa stora delar av nättidningen.

Vad ska man säga om det? Jag kan förstå att Dagen vill ta ut betalning för det stora arbete de faktiskt gör på tidningen. Det är naturligtvis ett logiskt resonemang. Men det finns också en del negativa resultat av att ta betalt (vilka naturligtvis Dagen har analyserat innan de kom fram till detta beslut).

Dagen förlorar en stor del av sitt inflytande. Det Dagen hittills har sagt i det öppna rummet, kommer fortsättningsvis bara att sägas i det slutna rummet, som bara består av dem som är villiga att betala pengar för att få höra Dagens åsikt.

Dagen förlorar annonsintäkter. Ett argument för att ta betalt för nättidningen är att annonsmarknaden ännu inte anpassat sig till nättidningar i så hög grad att de kan finansiera tidningen. Ett resultat av att ta betalt är naturligtvis att inte lika många kommer att läsa tidningen. Med färre läsare kommer tidningen att bli mindre attraktiv för annonsörerna. Det innebär att annonsintäkterna reduceras, vilket innebär att Dagen kanske måste öka avgiften för sina nätprenumeranter.

Idag finns ett enormt utbud av information på nätet som är gratis, och jag kan tänka mig att många människor inte kommer att vara villiga att betala kostnaden för en nättidning med information som man kan hitta på andra platser på nätet, utan att betala. Det skrivs många bra artiklar i bloggvärlden och med dagens sökmotorer är det ingen svårighet att hitta den information man söker.

Dagen kommer att bli mindre intressant för bloggvärlden. Mycket av bloggandet bygger på att man länkar till artiklar i olika nättidningar. Det blir i framtiden helt ointressant att länka till en artikel som folk inte kan läsa om de inte betalar för den tjänsten.

De två toppnyheterna i gårdagens Dagen var att:
1/Det behövs fler kristna röster behöv
2/Dagen ska ta betalt för att läsa nättidningen.
Dessa två rubriker pekar i två helt olika riktningar.

Den ateistiska föreningen Humanisterna applåderar säkert Dagens utspel. De skulle önska att alla kristna opinionsbildare endast skulle finnas i slutna rum, långt borta från det offentliga rummet. I rum som endast är tillgängliga för dem som är villiga att betala för att få information om den kristna världen och de kristna värderingarna.

Så vad tycker jag om att Dagen ska börja ta betalt för att läsa tidningen på nätet? Jag tycker inte om det.

Dagen    Dagen    Dagen   SVT  

No comments:

Post a Comment