Nyhetsflödet

Sunday, September 16, 2012

Får man kritisera Islam?

En våldsvåg sveper över stora delar av världen orsakad av en film som kritiserar Muhammed som "någon" publicerat på nätet. En amerikansk ambassadör och flera ambassadtjänstemän har avrättats.

Samtidigt pågår en debatt i Sverige om man får kritisera Islam.

Debatten började med att några forskare kritiserade Svenska Evangeliska Alliansen för att Mats Tunehag fyra år tidigare publicerat några artiklar på SEA:s hemsida som kritiserade företeelser inom Islam.

Stefan Swärd skrev ett inlägg i Världen idag med rubriken Får man kritisera Islam?

I en slutreplik från SEA framhåller Stefan Gustavsson och Stefan Swärd en viktig distinktion. De som kritiserar Islam-kritiken jämför antisemitism med antiislamism. Men det finns en avgörande skillnad. Antisemitism är rasism. Där kritiserar man en etnisk folkgrupp.

Antiislamism däremot är inte rasism. Man kritiserar inte en folkgrupp utan ett idésystem. Islam omfattas av araber, aseater, svarta och i stort sett alla olika folkgrupper som finns på jorden. Islam är ingen folkgrupp, utan ett idésytem, en religion.

- Har man rätt att kritisera mord och andra onda handlingar som rättfärdigas av ett religiöst tankesystem?
- Har man rätt att kritisera att oskyldiga mördas på grund av en handling som begås av en helt annan person?
- Har man rätt att kritisera att självmordsbombare mördar oskyldiga civila på ett torg med hänvisning till ett religiöst tankesystem och eventuellt utlovade fördelar i evigheten för självmordsbombaren?

Ja, jag tror inte bara man har rätt att kritisera det, har man inte till och med skyldighet att kritisera det?

No comments:

Post a Comment