Nyhetsflödet

Monday, September 10, 2012

Richard Dawkins och den fria tanken

Richard Dawkins, som profilerat sig som världens mest kände ateist, har besökt Stockholm. Dawkins uppträdde i ett arrangemang som bland annat anordnades av föreningen "Fri tanke".  Jag var inte själv närvarande på tillställningen, men jag har läst ett antal recensioner och kommentarer från några som var närvarande. Du kan läsa ett antal inlägg i Nyhetsflödet den nionde och tionde september.

Kan man verkligen beteckna Dawkins tankar som ett uttryck för "Fri tanke".

Då man läser Dawkins uttalanden i böcker och i andra sammanhang känns det mer som om tanken sitter fast i tvångströja. Dawkins verkar se som sin livsuppgift att förringa den som tror. Dawkins idiotförklarar större delen av jordens befolkning som trots allt tror på Gud. Kan det vara så att majoriteten av jordens befolkning har en hjärnskada, vilket Dawkins påstår, och att bara Dawkins och en mindre grupp som delar hans extrema åsikter är mentalt friska?

Tommy Dahlman har läst "Illusionen om Gud" och ger några citat i ett inlägg i Världen idag. Här är några Dawkins-citat med kommentarer från Dahlman:

”Gudstro är ett intellektuellt virus” Dawkins citat sedan 1990-talet
Har vetenskapsmannen observerbara belägg för detta månne?

”Tron är en biprodukt av felfunktioner hos flera av hjärnans moduler” sid 206
Här uttrycker sig Dawkins som den psykolog och neurovetenskapsman han inte är.

”Att undervisa barn ur Bibeln i bokstavlig mening är som att ”slå ut tänderna på dem” sid 344
Mina barn blir alltså psykiskt misshandlade av att läsa om den gode herden. Men att ha högläsning ur ”Illusionen om Gud” går bra?

Gud är en utomordentligt otrevlig Gud som har uppfunnits av galna, vilseledda människor”
En vanlig uppdelning hos Dawkins är att dela in världen i två grupper. I den ena finns de goda. Nämligen de intelligenta ateisterna. Och fick de regera på jorden skulle vi ingen ondska bevittna. I den andra gruppen finns de anti-intellektuella religiösa människorna som är upphovet till alla krig, all ondska, all smuts i världen.

När påven skrev ett brev som stödde evolutionsteorin svarade Dawkins: ”Hycklare. Jag föredrar ärliga fundamentalister” sid 86-87
Katolicismen har aldrig haft problem med att godta evolutionsteorin på det sätt som historiskt sett har kännetecknat konservativ protestantism.  Dawkins människosyn avslöjas. Påven är en vidskeplig människa som bara låtsas vara rationell.

Vetenskap och tro är i ett krig med varandra, på liv och dö” sid 297-304
Konklusionen av hans uttalande blir att bara en kan gå segrande ur denna strid – vetenskapen. Dawkins världsbild är en spegelbild av de extrema falangerna inom amerikansk fundamentalism. Denna polarisering är inte mindre apokalyptisk och förvriden än världsbilden hos de religiösa fundamentalisterna han vill bekämpa.

Människor tror inte på Gud för att de har funderat. De har infekterats av en kraftfull ”mem” som har hoppat in i deras hjärna.” I boken Dawkins God sid 119-135
Jag skulle kunna nämna många fler uttalanden från denna i ateisternas ögon gigant. Än en gång: Hos Skavlan kommer du att möta en charmerande, begåvad och karismatisk människa.   Det är i mötet med oss troende han blir attackerande. Det är då han övergår från att vara forskare med ett brinnande engagemang för sanningen till att vara en opolerad anti-religiös propagandist som inte tar hänsyn till argument och bevis

No comments:

Post a Comment