Nyhetsflödet

Friday, September 21, 2012

Andlig kraft

Samuel Logan Brengle (1860-1936) var en ledande helgelseförkunnare inom Frälsningsarmén. Han har skrivit en rad böcker om helgelse och Peter Farthing har nu sammanställt en bok med artiklar ur Brengles författarskap (Samuel Logan Brengle - Heart for God). Här kommer några utdrag i min egen översättning från engelska.

Tidigare inlägg från boken finns här:
Brengle besöker Norge   - Guldkorn från Brengle 1
Himmel, helvete och Brengle  - Guldkorn från Brengle 2
Hemligheten till kraft - Guldkorn från Brengle 3

"Om du tjänar Gud, föreställer jag mig att du vill tjäna honom i den Helige Andes kraft. Skillnaden mellan vanligt mänskligt arbete och att tjäna i den Helige Andes kraft är lika stor som skillnaden mellan en glödlampa som ligger på hyllan och en som är ansluten till elnätet.

Gud är källan till all andlig kraft. Hur söker vi hans kraftfulla påverkan på vårt liv? Det finns två praktiska vägar - genom att begrunda Hans Ord, och genom personlig bön.

För flera år sedan var jag gästtalare på en kår i New England som leddes av en begåvad officer. Det verkade som om han blev imponerad av hur väl hemmastadd jag var i Bibeln. En dag sa han: ´Jag skulle kunna ge en förmögenhet för att ha samma kunskap i Skriften´. Jag svarade honom att om han verkligen ville lära känna sin Bibel, skulle han behöva använda den timme han dagligen använde till att läsa dagstidningarna.

Människor överallt längtar att bli fyllda med den Helige Ande, men de försummar att göra det som är nödvändigt för att leva i den Helige Andes fullhet. Det är bön och Gud ord. Tro, personlig bön och tålmodigt begrundande av Guds ord kommer att bevara den helgade människan full av kraft, full av kärlek och tro, full av Gud. Men att försumma detta leder till andlig svaghet. Det leder till torka, glädjelöst tjänande och fruktlösa ansträngningar.

Djävulen kommer att röva den tiden från oss om vi inte kämpar för den. Han kommer att säga ´Gå och arbeta´, innan vi hunnit få den andliga mat som styrker oss i arbetet. Anden kommer att mana dig till bön, men djävulen kommer att säga till dig att arbetet är för viktigt för att vänta ännu en minut. Djävulens fromhet och intresse för Guds arbete är beundransvärd när han ser en man på sina knän!

Använd tid tillsammans i ensamhet med Gud och du kommer att få se hans inflytande växa i ditt liv."

Min kommentar: Det kanske kan se ut som om Brengle menar att man måste be och läsa Bibeln för att förtjäna den Helige Andes kraft. Så är det naturligtvis inte. Dopet i den Helige Ande får vi av bara nåd. Ingen människa kan förtjäna det. Vad Brengle talar om är förutsättningen för att bevaras i den Helige Andes kraft. Han skriver: "Tro, personlig bön och tålmodigt begrundande av Guds ord kommer att bevara den helgade människan full av kraft, full av kärlek och tro, full av Gud."

No comments:

Post a Comment