Nyhetsflödet

Thursday, August 9, 2012

Himmel, helvete och "Lilla Bibeln"

Jag har tidigare skrivit om Himmel och helvete och refererat till Samuel Logan Brengle och William Booth.

Den fråga jag ställer är varför vi talar så lite om domen och helvetet då ämnet fått så stor plats i Nya Testamentet, och framför allt i Jesu egen undervisning. Och om vi fortfarande tror på domen och helvetet, vilket uppenbarligen Jesus gjorde, är det inte ytterligt kärlekslöst att inte varna våra medmänniskor?

Den dubbla utgången, himmel och helvete, är ett centralt tema i Nya Testamentet. Kanske det mest centrala. Då kristna har försökt sammanfatta det kristna budskapet har man gjort det i vad man brukar kalla "Den lilla Bibeln" (Joh 3:16), "Så älskade Gud världen att han gav den sin ende son, för att de som tror på honom inte skall gå under utan ha evigt liv."

I Wikipedia kan man läsa en förklaring varför denna vers kallas "Den lilla Bibeln":
"Versen brukar ofta kallas för Lilla Bibeln eftersom bibelordet, i stort sett, beskriver vad hela den kristna tron går ut på."

Den mest centrala versen talar alltså om den dubbla utgången, om himmel och helvete, om att gå under eller få evigt liv.

Har vi tappat något centralt i vår undervisning om vi inte längre undervisar om himmel och helvete?
Är det till och med så att vår värld skulle bli en bättre plats om det fanns en större medvetenhet om att vi alla ska stå till svars för våra handlingar en dag?

Jag återkommer med ett inlägg om Jesu förkunnelse om himmel och helvete.

No comments:

Post a Comment