Nyhetsflödet

Friday, August 31, 2012

SEA och Mats Tunehag svarar på påhoppet

Tre forskare skrev en debattartikel om främlingsfientlighet i SEA (Svenska Evangeliska Alliansen). Jag skrev om detta igår.

Idag (31/8) svarar Stefan Gustavsson och Stefan Svärd, Generalsekreterare respektive ordförande i SEA, på kritiken i en Dagen-artikel:
"Oseriös nidbild av SEA
Utifrån enskildheter i ett par artiklar försöker skribenterna skapa en nidbild av Svenska evangeliska alliansen (SEA). Det är oseriöst, skriver Stefan Swärd och Stefan Gustavsson i ett svar på gårdagens kritiska artikel." 
Läs mer

Också Mats Tunehag, tidigare ordförande i SEA, svarar på SEA:s hemsida:
"Mats Tunehag svarar på kritiken
Vissa läser texter som en viss potentat läser bibeln. Det finns något som heter sammanhang och helhet över tid. Den som kan läsa och har följt mina texter och tal – och mitt engagemang - under många år vet att jag inte är emot muslimer, men kritiserar den uppenbara brist på demokrati och brott mot mänskliga rättigheter som finns där islam har ett avgörande inflytande.
Läs mer

Världen idag skriver:
"Anklagelserna om främlingsfientlighet är falska och ohederliga
Stefan Gustavsson kallar
på sin blogg texten något av det mesta ohederliga han läst från kristna debattörer och menar att det är en klipp- och klistra-artikel där man ryckt meningar och uttryck ur sitt sammanhang för att skapa den fiendebild man önskar och för att kritik av islam ska framstå som kritik av muslimer.
- Vi har de senaste åren arbetat intensivt med frågor om religionsfrihet och öppna pluralistiska samhällen där alla har rätt till sin övertygelse. Vi har publicerat starkt antirasistiska texter och översatt Kapstadsöverenskommelsen som går emot främlingsfientlighet. Vi har lyft upp den kristnes uppdrag att välkomna främlingen, flyktingen och den svage. Kritiken bygger på bristande analysförmåga, menar han.
"   Läs mer

Stefan Gustavsson skriver på sin blogg:
"Unken artikel i viktigt ämne
Jag har varit med om en hel del i media, men detta tillhör det mer förvånande. De senaste fem åren har fokus i arbetet för SEA bland annat varit frågan om det pluralistiska samhället; ett samhälle med frihet, yttrandefrihet och religionsfrihet för alla. Ett öppet samhälle. Vi i SEA har arrangerat seminarier och publicerat manifest för det öppna samhället, gett ut starkt antirasistiska skrifter som “Kapstadsöverenskommelsen”, arrangerat manifestationer för utvisningshotade flyktingar.
Läs mer

Läs också:
- Bengts Malmgrens blogg    
- Mats Tunehags blogg

No comments:

Post a Comment